Etiketteringsregels in Europa worden duidelijker

e-nummers in voedselEr gelden nieuwe etiketteringsregels in Europa vanaf 13 december 2014. Deze nieuwe regels zijn een enorme verbetering, al vindt de Consumentenbond het een gemiste kans dat het verkeerslichtensysteem niet is ingevoerd. Daarmee zouden consumenten in één oogopslag op de voorkant van de verpakking kunnen zien of een product bijvoorbeeld veel, matig of relatief weinig suiker bevat.

Aanpassingen in de etiketteringsregels

  • Allergenen moeten duidelijk herkenbaar op het etiket staan
  • Cateraars, restaurants, slagerijen en zorginstellingen dienen informatie beschikbaar te hebben voor hun klanten over ingrediënten die allergische reacties kunnen veroorzaken
  • De letters van ingrediënten op de verpakking mogen niet meer piepklein zijn
  • De kwaliteit en herkomst van vlees en vis wordt veel transparanter
  • Over twee jaar moeten fabrikanten standaard vermelden hoeveel energie (verzadigd) vet, suikers, koolhydraten, eiwitten en zout een voedingsmiddel bevat (met uitzondering van producten zoals fruit, groente en wijn).

Minister Schippers heeft aangekondigd dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) er op gaat toezien of fabrikanten, cateraars en horeca voldoen aan de nieuwe regels. Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘De wet ligt al drie jaar klaar, maar wordt nu pas van kracht zodat fabrikanten de gelegenheid hadden om hun systemen en etiketten geleidelijk aan te passen. We gaan er dan ook vanuit dat de NVWA direct vanaf het begin streng toezicht houdt. Er is geen enkel excuus om niet per 13 december aan alle nieuwe eisen te voldoen.’ De Consumentenbond blijft zich in Brussel inzetten voor een verdere aanscherping van de etiketteringsregels, zoals uitbreiding van de herkomstetikettering en het vermelden van ingrediënten en voedingswaarde op wijnetiketten.