De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil de consumptie van verborgen suikers in voedingsproducten door volwassenen en kinderen beperken.

Suikerinname beperkenDagelijks zes theelepels suiker uit frisdrank, ketchup, diepvriespizza’s en andere bewerkte levensmiddelen, meer mag volgens de WHO niet om gezond te leven. De WHO houdt hiermee voorlopig vast aan de bovengrens van de inname van suikers uit bewerkte levensmiddelen op 10 procent van de dagelijks ingenomen energiehoeveelheid. Niettemin beveelt de organisatie aan om die inname naar 5 procent terug te brengen. Dat komt overeen met ongeveer 25 gram of zes theelepels. ‘Het risico van overgewicht, obesitas en cariës wordt gereduceerd, als de suikerinname onder 10 procent ligt‘, zei WHO-expert Francesco Branca.

De WHO-richtlijn over suiker heeft geen betrekking op de natuurlijke, in vers fruit of in melk voorkomende suiker. Er zijn geen bewijzen dat die suiker schadelijk is. Bewerkte levensmiddelen daarentegen zijn volgens de WHO vaak ‘suikerbommen‘. Een soeplepel ketchup bevat vier gram verborgen suiker. Een blikje frisdrank kan dan weer tot 40 gram verborgen suiker bevatten, of tien theelepels.